Herbata Taszkencka (Herbata z Tashkentu), której recepturę zna każdy mieszkaniec Azji, jest bardzo smaczna i aromatyczna. Dzięki unikalnemu składowi nie tylko odświeża w upale, ale także pozytywnie wpływa na wszystkie funkcje organizmu. Przygotowanie herbaty wcale nie jest trudne.
Herbata Taszkencka spożywana jest w herbaciarniach. To coś w rodzaju pubu lub restauracji, które tradycyjnie są używane jako miejsce spotkań i negocjacji, klub zainteresowań.
Powstanie napoju wynika z klimatu Azji Wschodniej i Środkowej. Przez większość czasu we wschodnich krajach panuje upał, więc mieszkańcy są zmuszeni pić dużo płynów.
Jak parzyć herbatę z Taszkentu? Przepis nie zawiera cukru: tradycyjnie napój rozcieńcza się kilkoma rodzajami miodu.
Do przygotowania należy przygotować: zieloną herbatę liściastą - 2 łyżeczki; czarna herbata - 1 łyżeczka; cytryna - połowa owocu; mięta - trzy gałęzie ( tylko listki) kruszony miód - 80 g; płynny miód - 20 ml; woda - 1 l.
Pozwól zawartości parzyć przez 15 minut. Ten czas wystarczy, aby składniki się zaparzyły.
Smacznego!! Dajcie znać czy wypróbowaliście przepis
Comments